Ordinului Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din România Filiala Vaslui 
Ordinului Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din România Filiala Vaslui
Organizatia Mondiala a Sanatatii
Cod de practica în domeniul controlului tutunului pentru organizatiile profesionale din sanatate

         Preambul: Pentru a contribui activ la reducerea consumului de tutun si pentru a include controlul tutunului pe agenda sanatatii publice la nivel national, regional si global, s-a convenit ca organizatiile profesionale din sanatate vor :
         1. Încuraja si sustine membrii lor în a fi modele, neutilizând tutunul si promovând o societate fara tutun.
         2. Evalua si vorbi despre tendintele de consum si atitudinile fata de controlul tutunului ale membrilor lor, prin studii si introducerea unor politici adecvate.
         3. Asigura conditii ca spatiile si evenimentele organizate sa fie „Libere de tutun” si îsi vor încuraja membrii sa procedeze în mod similar.
         4. Include controlul tutunului în agenda tuturor conferintelor si congreselor relevante despre sanatate.
         5. Sfatui membrii lor sa întrebe de rutina pacientii si clientii despre consumul de tutun si expunerea la fumul de tutun, folosind abordari bazate pe evidente si cele mai bune practici, vor sfatui cum sa renunte la fumat si vor asigura o urmarire adecvata a scopurilor renuntarii la fumat.
         6. Influenta institutiile din sanatate si centrele educationale sa includa controlul tutunului în curicula profesionistilor din sanatate, prin educatia continua si alte programe de formare.
         7. Participa anual activ la Ziua Mondiala Fara Tutun , 31 Mai.
         8. Abtine de la accepta orice fel de sustinere din partea industriei tutunului –financiara sau de alta natura – si de a investi în industria tutunului si vor încuraja membrii lor sa procedeze în mod similar.
         9. Crea cadrul necesar ca organizatia lor sa aiba o politica bine stabilita în ceea priveste orice relatie comerciala sau alt fel de relatie cu partenerii cu care interactioneaza sau au interese in industria tutunului, printr-o declaratie de interese.
         10. Interzice vânzarea sau promovarea produselor din tutun si încuraja membrii lor sa procedeze în mod similar.
         11. Sustine activ guvernele în procesul care conduce la semnarea, ratificarea si implementarea Conventiei Cadru pentru Controlul Tutunului, a Organizatiei Mondiale a Sanatatii.
         12. Aloca resurse financiare si –sau alte resurse controlului tutunului – inclusiv resurse destinate implementarii acestui cod de practica.
         13. Participa la activitatile de control al tutunului, ale retelelor profesionale din sanatate.
         14. Sustine campaniile pentru locuri publice libere de tutun.


© Copyright 2009, ERACONSULT<