Vaslui,

Miercuri, 30 octombrie 2024

Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România, Filiala Vaslui, a organizat vineri, 25 octombrie 2024, începând cu ora 12:00 la Centrul Cultural “Alexandra Nechita” din Vaslui, evenimentul “Progres și provocări în managementul cancerului la sân”.

O.A.M.G.M.A.M.R. Filialia Vaslui și-a propus să marcheze Luna Internațională de conștientizare a cancerului la sân pentru a crește atenția și gradul de conștientizare privind depistarea precoce, tratamentul, dar și prevenirea acestei boli și a sublinia importanța unui management medical eficient, a unui traseu al pacientului bine conturat și o abordare multidisciplinară coerentă pentru soluționarea cazurilor medicale.

Tema a fost supusă dezbaterii de invitați din specialitățile medicale: medicină de familie, obstetrică-ginecologie, oncologie, paliație, recuperare medicală și psihologie, alături de oficialități locale implicate în gestionarea acestei probleme de sănătate publică.

În cadrul evenimentului au luat cuvântul dna dr. Lăcătușu Monica Laura – medic primar, Medicină de familie, dna dr. Velișcu Raluca Larisa – medic specialist, Șef Secția Obstetrică-ginecologie, Spitalul Județean de Urgenţă “Sfânta Chiriachi” Vaslui, dna dr. Pârău Cristina Elena – medic primar, Compartiment oncologie medicală, hematologie de la Spitalul Județean de Urgenţă “Sfânta Chiriachi” Vaslui, dna psihoterapeut Butunoi Maria, dna Gugleș Isabela-Beatrice – asistent medical generalist principal – Spital privat de paliație, dna Enache Cristina – Fiziokinetoterapeut principal de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Vaslui, Șef de Centru la Centrul de recuperare neuromotorie de tip Ambulatoriu Vaslui. S-au alăturat dezbaterilor și reprezentanți ai oficialităților locale, manager – dna Ana Smaranda Rinder – Spitalul Județean de Urgențe “Sfânta Chiriachi” din Vaslui, d-l Trifan Ciprian-Ionuț – președintele Consiliului Județean Vaslui, d-l Alexandru Andrei – secretar de stat în cadrul Ministerului Cercetării, Inovării si Digitalizării.

Cancerul mamar se numără printre puținele afecțiuni oncologice care, depistate în faze timpurii, sunt vindecabile în proporție de peste 90 la sută. Importanța screeningului și a diagnosticării precoce este esențială pentru supraviețuirea și vindecarea pacienților.

“Depistarea timpurie prin screening oferă cea mai bună șansă de a combate cancerul și de a salva vieți. Uniunea Europeană depune eforturi susținute pentru a combate cancerul, iar România se aliniază din punct al investițiilor pentru a urma Planul european de combatere a cancerului. Menționez că, în România, se fac investiții pe termen mediu și lung, mai ales în domeniul cercetării în domeniul cancerului. O parte a acestora se concentrează pentru a atrage sursă umană înalt specializată din străinătate. Ne dorim să creăm nuclee de cercetare foarte valoroase care să contribuie la un mai bun tratament de la an la an și practic să ajutăm pacienții care se confruntă cu această cumplită maladie. Cancerul este una dintre provocările societale majore, după afecțiunile cardiovasculare. De aceea este de datoria noastră să luptăm împotriva acestei maladii și să investim în permanență în cercetare, tehnologie și aparatură, tratamente și mai ales personal medical înalt calificat. Vă mulțumesc pentru invitație și pentru că prin acest tip de evenimente reușiți să aduceți împreună specialiști în domeniu și să supuneți unei dezbateri acest subiect atât de complex. ”, a declarat d-l Alexandru Andrei – secretar de stat în cadrul Ministerului Cercetării, Inovării si Digitalizării.

“Doresc să subliniez faptul că prin acest eveniment am reușit să creăm un spațiu propice dialogului, am adus împreună reprezentanți ai specialităților medicale care au un rol hotărâtor  în prevenție, depistare, tratament și recuperare. Prin informare și educare, dar și prin învingerea fricii și prezentarea timpurie la medic pentru diagnostic și tratament, facem pași concreți în lupta împotriva cancerului la sân. Rolul nostru, al asistenților medicali este crucial în cazul gestionării circuitului pacientului, în îmbunătățirea calității vieții pacienților și, implicit, a întregii societăți. Ne revine sarcina ca zilnic să ne autoeducăm și să fim un punct de sprijin pentru fiecare pacient în parte.” a menționat dna Gabriela Epure, președintele O.A.M.G.M.A.M.R. Filiala Vaslui.

Organizația Mondială a Sănătății, la inițiativa Societății Americane a Cancerului, începând cu 1985, a stabilit prin convenție internațională ca luna octombrie să fie Luna Internațională a Conștientizării Cancerului Mamar. Scopul decretării  acestei luni este acela de a creste gradul de conștientizare cu privire la cancerul de sân și a importanței campaniilor de informare, a prevenției și a programelor de screening.

Pentru întrebări și informații de presă, vă rugăm să contactați:

O.A.M.G.M.A.M.R. Filiala Vaslui

Telefon: 0743.160.368

E-mail: [email protected]

Website: https://oamrvaslui.ro/

 

Despre O.A.M.G.M.A.M.R. Filiala Vaslui:

Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din Vaslui este parte a asociației profesionale naționale, ce are ca principal obiect de activitate controlul și supravegherea exercitării profesiei de asistent medical cu respectarea Codului de etică și deontologie profesională, a normelor, dispozițiilor și standardelor profesionale în vigoare și care își desfășoară activitatea conform cu prevederile legale din Ordonanța de Urgență nr.144 din 28 octombrie 2008.

Fotografii eveniment @Copyright: O.A.M.G.M.A.M.R. Filiala Vaslui