Aducem în atenția asistenților medicali noutăți în privința reactualizării Metodologiei de reatestare profesională, conform Hotărârii nr. 33/09.12.2024 pentru modificarea și completarea Metodologiei de reatestare a competenței profesionale a asistenților medicali generaliști, moașelor și a asistenților medicali, aprobată prin Hotărârea Consiliului național al Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România nr. 44/2023.
Menționăm următoarele:
- Cea mai importantă modificare privește etapele pe care trebuie să le parcurgă solicitanții pentru a primi dreptul de liberă practică. Astfel, dacă până în prezent asistenții medicali/moașele susțineau stagiul practic și apoi examenul teoretic (testul grilă), noua Metodologie prevede că solicitanții vor susține întâi testul grilă și apoi vor fi repartizați în unitățile medicale pentru stagiul practic.
- Reatestarea profesională în vederea reluării activităţii se aplică asistenţilor medicali generalişti, moaşelor şi asistenţilor medicali care nu au exercitat profesia efectiv, legal şi neîntrerupt pe o perioadă de cel puţin un an, cu normă întreagă, în ultimii 5 ani de la data absolvirii studiilor care atestă formarea în profesie.
- Etapele procesului de reatestare profesională sunt:
1. Depunerea dosarului de înscriere la reatestare;
2. Susținerea examenului teoretic;
3. Efectuarea stagiului practic. - Candidații care nu au profesat sau au o vechime în specialitate mai mică de trei ani pot efectua stagiul de reatestare de 504 ore în 3 luni (8 ore pe zi) sau în maximum șase luni (repartizate inegal, cel mult 8 ore/zi).
- Asistenţii medicali generalişti, moaşele şi asistenţii medicali cu o vechime mai mare de trei ani pot opta pentru stagiul de reatestare cu durata de o lună (8 ore pe zi) sau de trei luni (total 160 de ore, repartizate inegal).
Pentru solicitări de informații detaliate, vă rugăm să ne contactați: Contact – OAMGMAMR Vaslui
Leave A Comment