Săptămâna Mondială a Alăptării este celebrată anual între 1 și 7 august pentru a marca semnarea Declarației Innocenti privind Protecția, Promovarea și Susținerea Alăptării, în august 1990, de către decidenți guvernamentali, Organizația Mondială a Sănătății (OMS), UNICEF și alte organizații, notează www.unicef.org.
O.A.M.G.M.A.M.R Filiala Vaslui a ales să promoveze Săptămâna Mondială a Alăptării printr-un atelier de lucru sub sloganul “Susținem părinții, încurajăm alăptarea” dedicat asistenților medicali din cabinetele medicilor de familie și asistenților medicali comunitari.
Statisticele arată că mai puțin de jumătate dintre sugarii sub 6 luni sunt alimentați exclusiv la sân. În plus, se estimează că anual 2,7 milioane de decese de copii sunt atribuite subnutriției, acestea reprezentând 45% dintre toate decesele copiilor în întreaga lume. Alăptarea este una dintre cele mai eficiente modalități de a menține și a asigura sănătatea și supraviețuirea copiilor după naștere, laptele matern oferind toți nutrienții de care copiii au nevoie în primele șase luni de viață, acoperind jumătate sau mai mult din nevoile nutriționale în primul an de viață și până la o treime din aceste nevoi nutriționale în cel de-al doilea an de viață.
Evenimentul organizat de O.A.M.G.M.A.M.R Vaslui a avut sprijinul unei echipe de profesioniști alcătuită din doamna doctor Laura Ionescu – medic primar neonatolog, șeful Secției Neonatologie și doamna asistent medical licențiat Elena Tilici – asistent șef Secția Neonatologie din cadrul Spitalului Județean de Urgențe Vaslui, care au împărtășit asistenților medicali prezenți din expertiza, cunoștințele și bunele practici în procesul alăptării, într-o atmosferă interactivă, destinsă și constructivă.
În cadrul atelierului de lucru s-au abordat subiecte de mare interes pentru asistenții medicali implicați în îngrijirea mamei și a copilului, în efortul lor de a educa și consilia mamele și familiile privind inițierea și continuarea alăptării: avantajele alăptării pentru copil, mamă și societate, preocupările curente ale mamelor și problemele care pot apărea pe parcursul alăptării, soluții și recomandări pentru acestea.
“Această acțiune a fost binevenită atât pentru noi (asistenții medicali din județul Vaslui), cât și pentru beneficiarii direcți, femeile însărcinate și proaspetele mămici care au nevoie de sprijin, empatie și informație de specialitate pentru a se bucura de cel mai bun start în procesul de alăptare. Suntem conștienți de rolul important pe care trebuie să îl acordăm pentru educare și consiliere și venim mereu în sprijinul asistenților medicali pentru a crea cadrul potrivit pentru schimbul de informații, cunoștințe și practici.” a declarat doamna Gabriela Epure, președinte O.A.M.G.M.A.M.R Filiala Vaslui.
Doamna dr. Laura Ionescu, medic primar neonatolog, medic Șef Secție Neonatologie, Spitalul Județean de Urgențe Vaslui: “Alăptarea este cel mai bun start în viață. Trebuie să încurajăm fiecare gravidă și proaspătă mămică să alăpteze și astfel să se bucure de beneficiile care vin odată cu alăptarea, beneficii de neprețuit pentru sănătatea fizică și emoțională a copilului, a mamei și, de altfel, pentru întreaga familie. Să reținem că recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății este ca alăptarea exclusivă să dureze până la 6 luni, iar apoi să fie continuată, alături de o diversificare corectă, până la vârsta de 2 ani sau mai mult. Mă bucur mult că am participat la activitatea de astăzi și că am creat încă o punte de dialog între medici și asistenți medicali pe tema alăptării, concluzionând încă o dată importanța rolului nostru în susținerea mămicilor în procesul natural al alăptării ”.
Evenimentul organizat de către O.A.M.G.M.A.M.R Filiala Vaslui vine ca un răspuns la nevoia constantă de pregătire a tuturor asistenților medicali din județul Vaslui.
Leave A Comment