Ziua Mondială a Osteoporozei, marcată în data de 20 octombrie în fiecare an, este dedicată conștientizării la nivel mondial a necesității prevenirii, diagnosticului și tratamentului osteoporozei și ale altor boli osoase, înrudite cu osteoporoza.

Cu această ocazie, O.A.M.G.M.A.M.R. Filiala Vaslui a organizat evenimentul „Osteoporoza – Afecțiunea „tăcută” a oaselor fragile – Perspectivă multidisciplinară” în data de 18 octombrie, începând cu ora 11:00 la Centrul Cultural „Alexandra Nechita” Vaslui și a reunit profesioniști din domeniu pentru a discuta despre cauzele, manifestările și tratamentul osteoporozei, dar și pentru a iniția o primă conversație despre un management eficient din punct de vedere medical, al unui circuit eficient al pacientului.

Evenimentul s-a bucurat de prezența oficialităților locale, manager – Ana Smaranda Rinder – Spitalul Județean de Urgențe “Sfânta Chiriachi” din Vaslui, Trifan Ciprian-Ionuț – președintele Consiliului Județean Vaslui,  a unor voci importante din sfera medicală, Dr. Ochiană Simona, medic primar Endocrinologie, Diabet, Nutriție și Boli Metabolice de la Spitalul Județean de Urgență “Sfânta Chiriachi” Vaslui, Dr. Tofan Alexandru, Medic specialist – Medicină de Familie – C.M.I. Dr. Tofan, Dr. Acatrinei Vlad – Medic specialist Ortopedie – Traumatologie de la Spitalul Județean de Urgență “Sfânta Chiriachi” Vaslui, Cuzepan Gabriela, Fiziokinetoterapeut principal la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Vaslui, Centrul de recuperare neuromotorie de tip ambulatoriu Vaslui, Enache Cristina, Fiziokinetoterapeut principal de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Vaslui, Șef al Centrului de recuperare neuromotorie de tip ambulatoriu Vaslui, alături de gazda evenimentului  – Epure Gabriela – președinte O.A.M.G.M.A.M.R. Filiala Vaslui.

La nivel global, osteoporoza afectează aproximativ 6,3% dintre bărbații cu vârsta peste 50 de ani și 21,2% dintre femeile din aceeași categorie de vârstă. Aproximativ 500 de milioane de femei și de bărbați din întreaga lume au această boală, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

În cadrul evenimentului, prin prezentările susținute, s-a dat un semnal de alarmă asupra faptului că osteoporoza este o reală și gravă problemă de sănătate publică și una dintre cele mai frecvente boli metabolice osoase. Din păcate, afecțiunea în primă instanță este asimptomatică, iar în momentul în care încep să apară simptomele, boala este deja avansată și pot apărea fracturi osteoporotice, fracturi de fragilitate pe care le putem întâlni și la o simplă cădere de la poziția verticală.

Echipa pluridisciplinară perfectă ar trebui să fie constituită din medicul de familie, medicii specialiști (ortoped, endocrinolog, diabetolog, oncolog, neurolog, reumatolog, medicină fizică și balneologie, imagist) și fiziokinetoterapeut/kinetoterapeut, psiholog, asistent medical balneofiziokinetoterapeut, maseur, terapeut ocupațional, ergoterapeut”, după cum s-a punctat la finalul evenimentului.

Prezentările cadrelor specializate au îndemnat la dialog și la un schimb de idei și practici cu asistenții medicali și elevii școlilor de specialitate ce au asistat la eveniment.

Ne dorim ca după fiecare întâlnire a specialiștilor din domeniu să venim și cu soluții punctuale la problemele ivite și să fim acei parteneri care conturează o abordare eficientă multidisciplinară și un circuit medical de care în final să beneficieze pacientul. Mă bucur de liantul puternic dintre medici și asistenți medicali și cu această ocazie a Zilei Mondiale a Osteoporozei vă asigur că Spitalul Județean de Urgențe Sfânta Chiriachi” Vaslui face eforturi susținute pentru îmbunătățirea continuă a serviciilor furnizate.” menționează Ana Rinder, manager al Spitalului Județean de Urgențe “Sfânta Chiriachi Vaslui”.

În mod deosebit, noi, O.A.M.G.M.A.M.R. Filiala Vaslui, prin acest eveniment organizat astăzi, facem apel la prevenție, la un stil de viață echilibrat, la consultarea unui specialist ori de câte ori este nevoie. Este esențial ca noi, cei implicați în domeniul medical să fim la curent cu cele mai recente informații și soluții pentru prevenția, diagnosticarea și îngrijirea pacienților afectați. Împreună putem să facem pași concreți în reducerea impactului acestei afecțiuni tăcute” și în îmbunătățirea calității vieții celor care suferă de osteoporoză.”, a declarat Gabriela Epure, președintele O.A.M.G.M.A.M.R. Filiala Vaslui.

Pentru întrebări și informații de presă, vă rugăm să contactați:

O.A.M.G.M.A.M.R. Filiala Vaslui

Telefon: 0743.160.368

E-mail: [email protected]

Website: https://oamrvaslui.ro/

 

Despre O.A.M.G.M.A.M.R. Filiala Vaslui:

Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din Vaslui este parte a asociației profesionale naționale, ce are ca principal obiect de activitate controlul și supravegherea exercitării profesiei de asistent medical cu respectarea Codului de etică și deontologie profesională, a normelor, dispozițiilor și standardelor profesionale în vigoare și care își desfășoară activitatea conform cu prevederile legale din Ordonanța de Urgență nr.144 din 28 octombrie 2008.